Hoe vaak komt het voor dat je ’s avonds op de bank ploft en denkt: wat heb ik vandaag eigenlijk allemaal gedaan? Waar is de tijd toch gebleven? Je hebt gepiekerd, gezorgd, gerend en gehold. Maar heb je tussendoor wel even rustig adem kunnen halen of een moment van echte ontspanning gehad?

Zelf merkte ik dat zulke dagen de boventoon gingen voeren. Elke keer als ik naar bed ging, was ik al bezig met de lijstjes voor de volgende dag. Er moest ook zoveel gebeuren in zo weinig tijd! Steeds holde ik achter de feiten aan en daar voelde ik me niet prettig bij. Ik werd geleefd, in plaats van dat ik het gevoel had dat ik leefde.

dat kan anders!

In een spontane opwelling besloot ik in december 2019 mezelf een Advent-kalender cadeau te geven. Alleen, niet met chocolaatjes of cadeautjes, maar 1 met momentjes-in-het-NU. Een Advent van ZIJN. Elke dag bewust tijd vrij maken om 5-10 minuten een momentje-in-het-NU te hebben, zodat ik bij het naar bed gaan in ieder geval 1 ding kon benoemen waarvan ik dacht: Yes, ik heb geleefd!

Wat begon als een grapje, werd een serieus patroon voor mezelf. De ruimte die het gaf, kan ik niet beschrijven. Ik werd vrolijker, had echt zin in die momentjes, keek uit naar even iets geks/creatiefs/moois/fijns/enz.

ook iets voor jou?

Omdat het mij zoveel geholpen heeft in mijn algemene gemoedstoestand (ik werd vrolijker, had meer zin in de dag, deed alles rustiger aan, ging weer positiever kijken, werd creatiever, maakte meer grapjes en gebbetjes, werd een ontspannen moeder ipv een stresskip), dacht ik: waarom niet hier mijn 5 favoriete momentjes-in-het-NU delen? Knip en plak de link van deze website (www.fabrinawillemse.nl/nu) en stuur hem naar jezelf op via de mail of een appje. Zo kun je steeds naar deze pagina gaan, wanneer jij een momentje-in-het-nu nodig hebt. Gewoon, ter inspiratie. En ik hoop hiermee dat het voor jou ook zo zal werken als voor mij!

Liefs, Fabrina

mijn favoriete momentjes-in-het-nu

Geïnspireerd door mijn man die plaatjes ging draaien bij een goede vriend, heb ik mijn cd-la doorgespit (als je iets hipper bent dan ik, dan check je waarschijnlijk je Spotify-lijst). Tijdens het doorspitten kwam al de voorpret, want oh ja: dat liedje draaide ik toen en toen en op dit plaatje heb ik uitzinnig staan te dansen tijdens een stap-avond en bij deze ballad heb ik voor het eerst gekust enz. enz. enz… 

Muziek luisteren is voor mij:

  • herinneringen ophalen
  • ontladen en opladen
  • met een lach en een traan
  • meezingen 
  • meedansen
  • genieten
  • ontspannen

Plan een avond in dat je gaat neuzen door je oude cd’s, of zet overdag (bijvoorbeeld als de kinderen op bed liggen of een filmpje kijken) je favoriete lied aan (eventueel met koptelefoon). Dans voorzichtig mee, zing/playback/treed op, voel de herinneringen voorbij drijven en geniet van dit momentje-in-het-nu. 

1 van de redenen dat ik me door de dag heen zo opgejaagd voelde en het idee had dat ik werd geleefd in plaats van dat ik leefde, was dat ik -haast letterlijk- vastzat. In oude patronen, in een negatieve spiraal, in mijn stijve lichaam. 

Doordat er veel tijd opgaat aan de zorg voor je kind(eren), werk en het huishouden, is er weinig tijd om even goed in je lichaam te zakken en leef je voornamelijk vanuit je hoofd. Althans, zo ervaar ik de hele drukke periodes nog steeds. Door juist in beweging te komen, in plaats van te ontspannen voor de tv op de bank, kom je ‘uit je hoofd’ (piekergedachten/zorgen/stress/opgejaagd gevoel) en zak je in je lichaam. Je voelt opeens weer: oh ja, dat is waar, ik heb ook nog knieën en tenen.

Soms kan het zijn dat pijnlijke lichaamsdelen, zoals je rug of schouders, eerst even extra gaan protesteren (een verroeste kraan moet je ook eerst wat harder aandraaien wil die loskomen), maar uiteindelijk zal je lichaam je dankbaar zijn dat je de tijd hebt genomen om vanuit beweging een momentje-in-het-nu te pakken. 

Ik kom in beweging met:

  • wandelen. Ik woon in een mooi natuurgebied met veel meertjes en bossen. Eerst vond ik wandelen een beetje een suf ‘ouwe-wijven-ding’, en dus wilde ik er niet aan geloven, maar sinds ik 1 keer per week met een vriendin de hort op ga om nieuwe plekken te ontdekken, voel ik me fitter en energieker over de dag. Eerst liep ik 20 minuten, maar nu ‘loopt’ (haha) dat al snel op naar 1 uur. Geen buitennatuur tot je beschikking? Op Youtube kun je de ‘1 mile walk’ lopen: 15 minuten wandelen op muziek, met af en toe een arm of knie die omhoog moet. Ik deed dit vaak na het avondeten samen met de kleintjes. Grootste lol, en ondertussen lekker in beweging! 
  • dansen. Yiehaa! Lekker schudden met die billen en zak-zak-zak maar lekker door tot de grond! In je eentje doe je het misschien niet zo snel, dus in eerste instantie zou ik adviseren om samen met je kind(eren) te dansen op hun favoriete liedje. Lekker gek doen, maak de bewegingen vooral groot en overdreven grappig. Speel een spel van voor- en nadoen. Doe de stop-dans, of geef opdrachten zoals: dans met alleen je handen, wat kunnen die allemaal? En je billen, hoe dansen je billen op de muziek? Lol gegarandeerd. En als je dan de smaak te pakken hebt, zet dan ’s avonds als iedereen op bed ligt, JOUW favoriete dansmuziek aan doe het allemaal nog eens dunnetjes over. 
  • yoga. Geen programma’s van een uur op de mat, maar gewoon 5-10 minuten in de woonkamer op het tapijt. Zie je ook meteen weer waar je nog moet stofzuigen, en daar heb je dan na je yoga-workout genoeg energie voor. Zelf vind ik Yoga with Adriene op Youtube heel fijn. Zij heeft korte programma’s (zelfs van maar 5 minuten, ideaal!), maar ook uitgebreide. Dus je kunt er in groeien, zeg maar. Ik koos om te beginnen haar Sunrise Yoga (die duurt 15 minuten) en die deed ik dan een paar dagen achter elkaar. Ook koos ik ervoor om dit op een vast moment te doen: de kinderen nog lekker aan het snoozen in het weekend? Ik snel naar beneden in mijn pyjama naar het yoga-kanaal. Een ander fijn moment: nadat ze net op bed liggen. Dan ben je misschien toch nog boven aan het rommelen tot ze slapen. Perfecte 5 minuten om via je smartphone naar Youtube te gaan voor de yoga-oefeningen. 

1 van mijn lievelingsmanieren om te ontladen en mijn gedachten weer op een rijtje te krijgen is, is schrijven. Ik kan er geen genoeg van krijgen! Schrijven geeft inzicht, zet dingen in beweging, zorgt voor een mega-stroom aan creativiteit, ruimt op, ontwart gedachten en ga zo maar door. 

Schrijven doe ik zo:

  • alles-eruit! Wanneer ik drukke dagen heb gehad met daarin veel regel-dingen (medische afspraken, overleg, bedenken van nieuwe projecten, invullen van de website), dan raakt mijn hoofd vol. Dan schieten mijn gedachten alle kanten op en is het een wirwar aan woorden en adrenaline waar ik niet van kan slapen. Dan is het tijd om te schrijven! Gewoon, letterlijk alles wat er in me opkomt. Het hoeven geen mooie zinnen te zijn, en het hoeft ook geen samenhang te hebben. Volg welke gedachten er uit willen komen en schrijf dit op. Meestal doe ik dit in de ochtend of overdag, in ieder geval niet vlak voor het slapen gaan. Want soms moet er veel uit en dan wil ik de tijd hebben om alles te kunnen verwerken. Anders lig ik daar weer wakker van 😉 
  • power-schrijven! Soms heb je veel te regelen en veel te doen, en zie je door de bomen het bos niet meer. Weet je even niet meer waar je moet beginnen, dat gevoel. Neem dan pen en papier bij de hand en zet een timer op 10 minuten aan. Schrijf deze 10 minuten vol, niet meer en niet minder, over het onderwerp waar je op vastloopt. Het zal helderheid en inzicht geven, zodat je na deze 10 minuten schrijven weer rustig overziet hoe je dingen verder aan kan pakken. 
  • vlak voor het slapen: op mijn nachtkastje ligt een schrijfboekje en een pen. Voordat ik werkelijk ga liggen en slapen, schrijf ik heel kort op wat deze dag fijn was. Ook hier hoeft het geen hoog-gerenommeerde proza te zijn, maar korte, bondige woorden om het gevoel van de dag weer te geven. Soms maak ik een combinatie van 10 kleine dingen waar ik die dag dankbaar voor ben (zie hieronder: Dankbaar zijn), een andere keer wissel ik het af. 
  • pen en papier of op de computer? Deze vraag wordt me vaak gesteld: maakt het uit of ik met pen en papier schrijf of is het ook goed om te typen? Eerlijk? Ik vind pen en papier het allerfijnst. Het zachte gekras van de pen die uit mijn hand letters vormt, vind ik een magisch gevoel. En van mooie notitieboekjes en nieuwe pennen word ik altijd erg blij. Daarbij worden er tijdens het schrijven allerlei verbindingen gelegd in de hersenen, wat mij het gevoel geeft dat ik meer helderheid, heling en licht zal ontvangen. Maar dat ben ik. Als jij kramp krijgt van het schrijven en dit is een reden dat jouw weerhoudt om te gaan schrijven, pak dan vooral je laptop erbij. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk om de stap te zetten. In de kern gaat het erom dat je jouw gedachten even op een rijtje kunt zetten en dat kan via de computer/laptop/smartphone net zo goed. 

In mijn beleving zijn dit de Momentjes-in-het-NU die we het snelst vergeten. We zijn namelijk allemaal creatieve wezens en dus in kern makers. Maar door negatieve ervaringen (leraren die kritiek hadden op werkstuk van handvaardigheid, of op jouw manier van zingen als kind, ouders die jou te ‘dromerig’ vonden en zeiden dat je beter iets nuttigs kon gaan doen als je wilde tekenen of fotograferen) hebben we onszelf ook weer afgeleerd om creatief bezig te zijn. Terwijl je van binnen soms echt de neiging voelt om gewoon dingen te gaan maken! Mijn tip: ga ervoor! Er zijn zoveel manieren om te maken en dus een moment in het nu te creëren. Hier noem ik een paar van mijn favorieten.  

Ik maak op deze manier: 

  • tekenen: het begon als een uitlaatklep om alle ziekenhuis-avonturen met onze kinderen van me af te tekenen. Ik maakte stripjes, tekeningen en gedichten met mezelf in de hoofdrol en zo ontstond ‘Dagboek van een (zieken)HUISMOEDER’. Dit teken ik nog steeds met veel plezier en hierdoor kreeg ik de smaak te pakken. 1x in de week organiseer ik voor mezelf (en voor vriendinnen/kennissen die mee willen doen) een Creatieve Ochtend en teken, schilder of handletter de leukste dingen. Soms om uit te proberen, soms om echt iets te maken. De ene keer is het mooier dan de andere keer. Maar dat maakt niet zo veel uit. Want hoe dan ook: het geeft me altijd een ontspannen en gelukkig gevoel. Meedoen aan een Creatieve Ochtend? Laat het me weten via een berichtje! 
  • gedichten schrijven: soms hoor je mooie zinnetjes of heb je een briljante tegelwijsheid in je hoofd. Zet deze dan eens op papier en probeer er een gedicht van te maken. Dat hoeft niet een lang gedicht te zijn, als je maar iets op papier zet. Gooi het niet weg als je niet tevreden bent, maar lees het een paar dagen later eens terug. Goede kans dat je het toch de moeite waard vindt om te bewaren! 
  • gezellige hoekjes in huis: ik houd van woonmagazines en programma’s als vt wonen – weer verliefd op je huis. Ik krijg er altijd zoveel ideeën van! En het hoeft echt niet groot: kaarsjes, accessoires, planten die je in huis hebt omwisselen van tijd tot tijd geeft meteen al nieuw leven in huis. Ik rommel graag in mijn vitrinekast, werkkast, plankje boven de bank en het kastje naast onze oranje fauteuil. Dezelfde plekken, maar steeds anders. Love it. 
  • bakken/koken: koekjes bakken, taartjes uit de koelkast, nieuwe ovenschotels uitproberen. Koken is iets wat je misschien dagelijks doet op de automatische piloot. Maar plan ook eens een dag in dat je jezelf ruimte geeft om dingen uit te proberen met diverse, onbekende ingrediënten. Zo heb je ook meteen weer nieuwe recepten (die je in een mooi kook-notitieboek kan schrijven). Bak op zondag koekjes of een taartje met de kinderen. Of maak gezonde muffins. Dan heb je ook gelijk wat lekkers voor de broodtrommels. 
  • liedjes/muziek: last but not least. In eerste instantie denk je misschien dat je hier een uitzinnig talent voor moet hebben om te kunnen doen, maar niets is minder waar. Als je het wilt, dan kun je gewoon een lied schrijven of musiceren. Is het de bedoeling om het lied uit te brengen en de top40 te veroveren? Dan is het aan te raden om je aan te melden bij een goede muziekopleiding en/of workshops over het schrijven van muziek te volgen. Maar zolang dit niet je ambitie is en je het vooral wilt doen omdat je gewoon heel veel lied-ideeën hebt die er uit moeten, dan zeg ik: gewoon doen. Zing je liedjes onder de douche, voor je kinderen of je beste vriendin en geniet van het blije en trotse gevoel dat het je geeft. 

Hoe moeilijk ik dit soms vind, want er gaat bij vlagen veel (laten we zeggen) niet zoals gepland, probeer ik elke dag dankbaar te zijn voor in ieder geval 1 ding van die dag.

Je hebt namelijk elke dag een keuze: blijf je hangen in de dingen die niet goed gaan, die je niet hebt, die je lastig of oneerlijk vindt. Of, wil je je goed voelen, ondanks alles wat er ontbreekt of tekort schiet in je leven. En op deze manier meer rust en geluk over de dag in het algemeen ervaart. Ik kies voor dit laatste en daarom probeer ik elke dag dankbaar te zijn, ook gebeuren er ook vervelende dingen. 

 Dankbaar zijn doe ik zo:

  • elke avond als ik in bed lig, voordat ik ga slapen, leg ik een hand gespreid op mijn hart en eentje op mijn buik. Ik haal een paar keer diep adem en denk aan de dag: wat waren de kleine dingen die goed gingen? Die ik fijn vond, waar ik om moest lachen? Voor elke vinger 1, dus 10 kleine, positieve momentjes van die dag. Dit kun je ook combineren met het kort opschrijven van wat er die dag fijn was (zie hierboven: schrijven). Reken maar dat je in slaap valt met een lach. 
  • als je het lastig vindt om 10 kleine dingen te benoemen, denk dan aan 1 groter ding waar je die dag dankbaar voor bent. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld: ik ben dankbaar dat ik vandaag heb gewerkt, want hierdoor kan ik met mijn man uit eten. Of: ik ben dankbaar dat ik gezond ben. Dat mijn kinderen gezond zijn. Ik ben dankbaar voor het zonnetje vandaag, want daardoor kon ik even buiten fietsen. Dat soort dingen. Punt is, dat je ook werkelijk voelt in jezelf, dat je hier dankbaar voor bent. Dat je bij de gedachte alleen al, in jezelf voelt dat je er blij van wordt. Dan werkt het en zul je je weer snel positief voelen van binnen. 
  • dankbaar zijn hoef je niet in je eentje te doen. Samen met de kinderen haal ik zo nu en dan fijne herinneringen op. Bijvoorbeeld na een vakantie: noem 1 ding van deze vakantie wat je het allerleukst vond. Of 1 dag voor een verjaardag: wat hebben we het afgelopen jaar gedaan? Kleine kinderen moet je hier wel een beetje in helpen 😉 Het mooie hieraan  zijn de verrassende antwoorden van de kinderen. Dan denk ik: oh ja, dat was ook nog gebeurd! En deel je samen weer de fijne momenten die ze zelf hebben aangedragen. 

Wat zijn jouw favoriete momentjes-in-het-nu?

Laat het me weten via onderstaand contactformulier!